Je bent hier:Home>Efteling>Efteling drukte

Drukte in de Efteling 2024

Benieuwd naar de drukte in de Efteling 2024? De Efteling is het grootste en meest populaire attractiepark van Nederland. Jaarlijk bezoeken ruim 5 miljoen bezoekers dit prachtige park in Noord-Brabant. Door de populariteit van de Efteling kan het er erg druk zijn.

Ondanks de grote van het park (de Efteling is ruim 72 hectare groot) en de vele attracties kunnen wachttijden flink oplopen. Gelukkig is de Efteling het hele jaar door geopend zodat je meer opties hebt om het park te bezoeken. Graag vertellen we je wanneer het erg druk is in de Efteling is en wanneer niet. Daarnaast hebben we bij Parkplanner een druktekalender samengesteld waarin je exact per dag kunt zien wat de verwachte drukte is. Tot slot lees je helemaal onderaan deze pagina onze 10 tips om, ondanks de drukte, lange wachtrijen te voorkomen. Op deze manier haal je het maximale uit je Efteling-dag(en)!

Wanneer is het erg druk in de Efteling?

Over het algemeen zijn de zomermaanden (juli en augustus) de drukste maanden om de Efteling te bezoeken. Daarnaast zijn ook de schoolvakanties en de feestdagen periodes waarbij de Efteling veel bezocht wordt. Houdt hierbij ook rekening met de vakanties en feestdagen bij onze buurlanden: België en Duitsland. De Efteling wordt namelijk ook veel bezocht door buitenlandse gasten. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld 1 mei: dit is een feestdag in zowel België en Duitsland waardoor het op deze dag ook erg druk is in het park.

De laatste jaren zijn ook (bijna) alle weekenden in de Efteling redelijk druk. Ook na de zomervakantie (september en oktober) kan in de weekenden de drukte in de Efteling hoog zijn. Dit heeft vaak ook te maken met bepaalde kortingsacties die in deze maanden aflopen. Veel mensen bezoeken in de laatste weekenden dat de acties gelden nog het park.

De Efteling is ook in de winter open (‘Winter Efteling’) en wordt tijdens de kerstvakanties veel bezocht. De kerstdagen (25 en 26 december) zijn bijvoorbeeld zeer drukke dagen om de Efteling te bezoeken.

Gelukkig speelt de Efteling wel goed op de drukte in, op drukke dagen is het park vaak langer geopend zodat je meer tijd hebt om je favoriete Efteling attracties te bezoeken. Ook maakt de Efteling gebruik van ‘variabele ticketprijzen’. Dit houdt in dat een (regulier) kaartje voor de Efteling duurder is op drukke dagen dan op rustige dagen. Hiermee hoopt men de drukte iets te verspreiden. Overigens checken wij als Parkplanner altijd alle aanbieders van Efteling-kaartjes waarbij je bijna altijd korting krijgt (bekijk hier de laagste prijs voor kaartjes op dit moment).

Wanneer is het rustig in de Efteling?

De meest rustige maanden om de Efteling te bezoeken zijn: januari (na de kerstvakanties) en februari. Ook door de week in de maanden: oktober, november en december is het rustig (mits er geen schoolvakanties zijn). Laat je overigens ook niet afschrikken door het weer: hoe slechter weer voorspeld is, hoe rustiger het zal zijn. De meeste attracties van de Efteling (m.u.v. de meeste achtbanen) zijn overdekt. Ook veel wachtrijen zijn overdekt. Hierdoor hoeft regen je niet tegen te houden de Efteling te bezoeken.

Houdt er overigens rekening mee dat sommige attracties tijdelijk voor onderhoud gesloten zijn. Zeker in de rustige periodes voert de Efteling meer onderhoud uit aan de attracties. Op de website van de Efteling vind je de ‘onderhoudskalender‘ waar je kunt zien welke attracties in welke periode gesloten zijn.

In onderstaande druktekalender kun je exact per dag zien wat de verwachte drukte is. Hierbij is rekening gehouden met o.a. schoolvakanties (zowel in Nederland als in het buitenland), bedrijfsevenementen en lopende kortingsacties.

Advertentie

Op zoek naar de beste prijs?

Bekijk alle acties en kortingen voor de Efteling

Druktekalender Efteling 2024

In onderstaande kalender kun je per dag zien wat de verwachte drukte is in de Efteling. Lees ook de tips hieronder om ook op drukke dagen het maximale uit je Efteling dag te halen met zo min mogelijk wachttijden.

Rustig
Drukker
Normaal
Geen info/Gesloten
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Augustus 2024
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
September 2024
MDWDVZZ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Onze tips om drukte en lange wachttijden in de Efteling te vermijden

Niemand houdt van lang wachten voor een attractie en van een druk park. Onze parkspecialisten hebben 10 tips voor je verzameld om het maximale uit je Efteling dag te halen!

 • koop Efteling kaartjes vooraf
  Je kunt je Efteling kaartjes bij de kassa kopen van het park, echter moet je dan in de rij staan. Je kunt ook kaartjes vooraf kopen. Dan krijg je bovendien ook altijd korting. We hebben alle aanbieders van Efteling-kaartjes voor je op een rij gezet, zodat je de goedkoopste aanbieder kunt kiezen: klik hier om alle kortingen te zien.

 • Download de Efteling-app en houdt de wachttijden in de gaten
  De Efteling heeft een systeem waarmee ze live alle wachttijden in de gaten houden. Via de officiële Efteling App (voor Android en Iphone) kun je live zien wat de actuele wachttijden zijn per attractie. Op deze manier kun je op de dag zelf eenvoudig zien waar het druk is en waar niet.

 • Maak vooraf een plan
  We horen vaak dat mensen op een drukke pretpark-dag maar enkele attracties hebben gedaan. Vaak komt dit doordat men niet van te voren nadenkt welke attracties en shows men graag wilt zien (en in welke volgorde). We raden aan om altijd van te voren te bekijken welke attracties je graag wilt zien met je gezelschap. Kijk ook vooraf op de parkplattegrond waar alle attracties liggen en maak een route. Onze tip: begin achteraan in het park. Bijvoorbeeld in de buurt van ‘De Vliegende Hollander’ (deze attractie kent vaak lange wachttijden, behalve aan het begin van de dag) of de ‘Droomvlucht’ (ook deze attractie is vroeg in de ochtend het minst druk).

  De meeste mensen komen binnen en beginnen altijd bij de eerste attractie die men tegenkomt. We raden aan om juist tegen de stroom in te gaan. Houdt ook rekening met de ‘nieuwheid’ van de attracties. De meeste mensen gaan ook vaak als eerste naar de nieuwste attractie (bij de Efteling is dit de dark-ride ‘Symbolica’ bij de ingang en achtbaan ‘Baron 1898’). Daar kan het daarom aan het begin van de dag heel druk zijn, tegen het einde van de dag is het hier vaak rustiger. Ben je overigens al zeer vroeg in de Efteling (ruim voor openingstijd) dan kun je al in de rij voor Symbolica gaan staan (deze bevindt zich namelijk bij de ingang) – in dat geval is het wellicht wel aan te bevelen om deze als eerste te doen.

 • Kom op tijd

  Een hele eenvoudig tip: zorg dat je voor openingstijd al in het park bent! De Efteling gaan namelijk een uur voor de officiële openingstijd (gedeeltelijk) open. Je kunt dan nog niet in de attracties, maar wel alvast een beetje het park inlopen richting de attractie die je als eerst wilt doen. Hoe vroeger je er bent, hoe rustiger het is bij de parkeerplaats, de entree, de informatieborden, de toiletten bij de ingang etc. Bovendien begin je je Efteling-dag lekker rustig en heb je wellicht nog tijd voor een eerste kop koffie. of zelfs een ontbijt. Sommige horeca-gelegenheden zijn namelijk al eerder open.

 • Maak gebruik van de Single-rider wachtrij
  Nee, de ‘single-rider wachtrij’ is niet enkel voor mensen zonder partner. Een single-rider wachtrij is een aparte wachtrij (naast de gewone wachtrij) voor personen die aangeven eventueel ‘alleen’ de attractie te willen bezoeken. Je kunt dus gewoon met je hele gezelschap in deze wachtrij gaan staan, maar er is een kans dat je dan NIET bij elkaar zit in de attractie. De single-rider rij wordt namelijk gebruikt om de zitplaatsen ‘op te vullen’.
  Stel: in een karretje voor 4 personen wil een groep van 3 personen plaatsnemen. Het karretje wordt dan opgevuld door een vierde persoon uit de single-rider wachtrij. Het grote voordeel: de wachttijden bij de single-rider rij zijn over het algemeen een stuk lager dan die van de gewone wachtrij! De single-rider wachtrij is beschikbaar bij: alle achtbanen (behalve Vogel Rok), de overdekte familie-attractie Symbolica en bij water-achtbaan ‘De Vliegende Hollander’.

 • Eten en drinken in de Efteling? Vermijd de drukste tijden en bestel je eten vooraf!
  De Efteling biedt zeer veel opties om lekker te eten en drinken. De keuze is enorm. Naast het bekende ‘fastfood’ zoals pizza, hamburger en friet biedt de Efteling ook veel (gezonde) alternatieven zoals belegde broodjes, salades, pannenkoeken, pasta’s etc.. Onze tip: kijk ook hier van te voren wat het aanbod is van de diverse restaurants en eetpunten. Voor de restaurants met bediening raden we aan om altijd te reserveren (dit kan bij de ingang van de restaurants met bediening).

  De restaurants met een afgifte-balie en zelfbediening kun je het beste net voor of na de reguliere etenstijd bezoeken. Voor de lunch is dit voor 12:00 uur of na 14:00 uur. Voor het diner is dit tussen 16:00 – 18:00 uur of na 20:00 uur. Houd ook de actuele openingstijden van de restaurants in de gaten in de Efteling app.

  Nieuw: je kunt bij fastfood restaurant ‘De Hongerige Machinist’ (in de buurt van achtbaan De Python) ook je eten ‘bestellen’ via de Efteling-app. Vervolgens kun je je bestelling gewoon ophalen op het gewenste tijdstip. Op deze manier hoef je helemaal niet in de rij te staan en kun je gewoon tijdens het wachten alvast eten bestellen. Wel zo handig.

  Tot slot kun je er ook voor kiezen om het avondeten buiten het park te doen. Bijvoorbeeld in het Efteling-hotel of bij het vakantiepark Efteling Bosrijk. Dit is een super leuke afsluiting van je Efteling dag en je kunt hier van te voren reserveren via: +31 (0) 416 537 777.