Drukte pretparken 2024

Drukte pretparken 2024 vermijden? Parkplanner helpt! Als dé onafhankelijke pretpark website van Nederland en België weten we precies op welke dagen het druk of juist rustig is in bepaalde pretparken zoals de Efteling, Toverland, Duinrell, Phantasialand of Disneyland Parijs. Niemand wilt namelijk uren in de wachtrij staan. Gelukkig kun je de drukte vermijden door je dag goed te plannen. Dat begint al bij de keuze van de dag dag je wilt gaan. We hebben voor alle grote parken in Nederland en het buitenland druktekalenders gemaakt. Hierin kun je per dag de verwachte drukte zien. Deze is gebaseerd op data van het park, zoekgedrag en ervaringen van onze pretpark-specialisten. Klik hieronder op het logo van je favoriete park om de verwachte drukte te ontdekken.

Bekijk de drukte per pretpark in Nederland

Efteling drukte-kalender

Toverland drukte-kalender

Duinrell drukte-kalender

Slagharen drukte-kalender

Walibi drukte-kalender

Plopsa Indoor drukte-kalender

Hellendoorn drukte-kalender

Bekijk de drukte per pretpark in België

Bellewaerde drukte-kalender

Plopsaland drukte-kalender

Plopsa- Indoor drukte-kalender

Walibi drukte-kalender

bobbejaanland logo

Bobbejaanland drukte-kalender

Bekijk de drukte per pretpark in Duitsland

Phantasialand drukte-kalender

Movie-Park drukte-kalender

Europa-Park drukte-kalender

Legoland drukte-kalender

Overige parken

Disneyland drukte-kalender

PortAventura drukte-kalender

Advertentie

Wanneer is het druk in pretparken?

Over het algemeen is in de zomermaanden en in de schoolvakanties de grootste drukte in de pretparken. Dan zijn de meeste gezinnen namelijk vrij. Vooral in de voorjaarsvakantie en in de zomervakantie kan het druk zijn. Datzelfde geldt voor de feestdagen, zoals: Pasen, Koningsdag, Pinksteren, Hemelvaart en de Kerstdagen.

  • Het weer: hoe mooier het weer, hoe drukker het in een park is. Laat je zeker niet te veel afschrikken door het weer. Sommige pretparken zijn namelijk ook prima te bezoeken bij regen, gezien deze heel veel overdekte attracties hebben. Een voorbeeld hiervan is: de Efteling, Phantasialand (in Duitsland) en Europa-Park (in Duitsland). Meestal is het op deze dagen juist wat rustiger.
  • Populariteit en grootte van het park. De meest populaire parken zijn vaak het drukste. Denk dan aan parken zoals de Efteling, Moviepark Germany, Phantasialand en Toverland. Kleinere parken zijn doorgaans iets rustiger, zoals Avonturenpark Hellendoorn. Hier hoef je meestal niet extreem lang te wachten (langer dan 60 minuten).
  • Ligging van het park. Veel parken liggen dicht bij de grens van België (Efteling) of Duitsland (Toverland, Hellendoorn, Slagharen). In deze landen vallen de schoolvakanties soms anders dan in Nederland. Zo hebben ze in Duitsland en België vaak nog een 'paasvakantie'. In Nederland hebben we meer een mei-vakantie. Ook is 1 mei een belangrijke feestdag in zowel Duitsland als ook in België (de dag van de arbeid). Dan is het ook in de Nederlandse parken vaak druk.

Naast de zomervakanties en de schoolvakanties, zijn de weekenden het drukste. Door de week is het meestal een stuk rustiger in de pretparken. Kijk wel of de parken open zijn. Sommige parken zijn namelijk in het voor- en najaar niet altijd door de week open. Enige uitzondering op de rustige doordeweekse dagen zijn de maanden april/mei/juni. Dan zijn er in bepaalde parken namelijk veel schoolreisjes, waardoor het iets drukker kan zijn. Schoolreisjes zijn meestal van dinsdag t/m vrijdag. Een maandag (buiten de schoolvakanties) is dan vaak ook een ideaal moment om te gaan.

drukte-pretparken

Wanneer is het rustig in pretparken?

Wil je niet te lang wachten bij een pretpark en de drukte vermijden? Bezoek dan een pretpark buiten de schoolvakanties en weekenden om. Natuurlijk is dit niet altijd mogelijk. Kies dan voor een maand waarbij het rustiger is. De drukte is ook afhankelijk van wanneer het park open is.

  • Bij parken die het hele jaar door open zijn (zoals de Efteling en Disneyland Paris) is het minder druk in de maanden: januari (na de kerstvakantie), februari, maart en april. Houdt hierbij wel rekening met de schoolvakanties (voorjaars/carnavalsvakantie, Pasen, Koningsdag en mei-vakantie). De meest rustige maanden zijn: januari, februari, november en begin december (voor kerst). Op deze dagen is de kans klein dat er zeer lange wachtrijen zijn. Houdt bij buitenlandse parken wel rekening met de buitenlandse vakanties en feestdagen. Daarbij kunnen sommige attracties in deze periode gesloten zijn wegens onderhoud. Raadpleeg hiervoor de website van de betreffende parken.
  • Bij parken die enkel in 'het seizoen' open zijn (april t/m oktober) kun je het beste gaan buiten de vakanties om en dan op de doordeweekse dagen. Dit zijn parken zoals: Walibi, Toverland, Moviepark Germany, Hellendoorn en Slagharen. Let wel op: sommige parken zijn door de week gesloten.

Kun je niet op een doordeweekse dag en enkel in een weekend? Bezoek de parken dan in de weekenden waar geen schoolvakantie is en het liefst in de maanden (als het open is): januari, februari, maart, april, oktober of november. In onze druktekalenders (zie logo's hierboven) kun je per dag zien wanneer het wel en niet druk is in het park dat je wilt bezoeken.